Gerrit De Vries

Gerrit de Vries (10-6-1946) is als schilder autodidact. Hij heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld als een schilder van het fantastisch realisme, dat wil zeggen dat aan de realiteit fantasie elementen worden toegevoegd zodat er een realiteit ontstaat die wel mogelijk kan zijn maar toch onwaarschijnlijk is. Het werkt vervreemdend. Sommigen spreken van magisch realisme, maar in deze schilderstijl komen elementen voor die onmogelijk zijn.

Onderwerpen
De onderwerpen zijn vaak vervallen gebouwen, of roestige metalen voorwerpen. De objecten moeten vergankelijkheid uitstralen. De tand des tijds moet in de meeste gevallen flink hebben huisgehouden.

Werkwijze
Alle schilderijen zijn uitgevoerd in olieverf op paneel. Het paneel wordt geprepareerd met drie lagen gesso. Na droging wordt de tekening in detail aangebracht, bijvoorbeeld bij gebouwen het metselwerk in het juiste perspectief e.d. Deze tekening wordt gefixeerd met een dunne doorschijnende gessolaag. Na droging wordt de onderschildering aangebracht. Als deze ook goed gedroogd is kan het schilderij laag na laag opgebouwd worden. Dit is een vrij tijdrovende wijze van werken i.v.m. droogtijden. Daarom wordt er vaak aan meerdere panelen gewerkt.

Exposities
- Groepexpositie museum Mohlmann Appingedam, 2 juli t/m 24 sept. 2023
- Art super witte kerk Hemrik, 4 nov. t/m 10 dec. 2023
- Groepexpositie museum Mohlmann Appingedam, 30 sept. t/m 17 dec. 2023